Tjenester
Team helseøkonomi er en del av Clinical Trials Unit (CTU) ved Oslo universitetssykehus, og vi tilbyr råd og støtte på følgende områder:
- Design og metoder innen helseøkonomi - f.eks. helseøkonomisk evaluering (kostnadseffektivitetsanalyse osv.), estimering av langsiktig overlevelse og behandlingseffekt og/eller QALY, Value of Information (VOI) metoder, estimering av kostnader og/eller helsegevinster ved intervensjoner, simuleringsmodellering.
- Protokoller og søknader om forskningsmidler der helseøkonomi er relevant (f.eks. Helse Sør-Øst, NFR).
- Kurs og presentasjoner.
I tillegg fastslår vårt mandat fra Helse Sør-Øst (HSØ) at vi også skal være en tilgjengelig ressurs for helseforskningsprosjekter i regionen som ønsker vår bistand, uavhengig av øvrig kobling til CTU.
To veier til bistand fra oss
Det er to hovedløp for prosjekter som vi arbeider med, vist i figurene nedenfor:
Figur 1: Forløp i CTU-forankrede prosjekter (klikk for å åpne figuren som PDF)
Det ene løpet er typisk for prosjekter som har forankring i CTU (dvs., som er i stor grad utarbeidet med støtte fra CTU) og har samme forløp som for eksempel statistikkbistand i CTU (Figur 1). Dette løpet begynner vanligvis med et kartleggingsmøte hvor vi diskuterer mulighetene for et samarbeid og hvilke analyser vi ser for oss kan være egnet. Deretter hjelper vi til å skrive en protokoll som gjør at vi får samlet inn de variablene som trengs til analysen. I tillegg utarbeider vi en analyseplan som angir hvordan vi skal gjennomføre kalkylene. Før datainnsamlingen settes i gang ser vi over databasestrukturen sammen med datahåndtereren for å sikre oss at det som til slutt eksporteres av data samsvarer med den strukturen vi trenger. Dersom vi har tatt på oss å analysere dataene som samles inn begynner vi av og til å gjøre klart skript for sammenstilling og transformasjoner av variabler underveis i datainnsamlingsfasen. I enkelte prosjekter lager vi også simuleringsmodeller i denne fasen som vil ta studiedataen som input-variabler i analysen. Når dataen er ferdig innsamlet, begynner hoveddelen av vårt arbeid. Som regel kreves en kortere periode med datarydding og variabelkoding for å strukturere dataene klare til analyse. Deretter iverksettes analyseplanen og vi lager de produktene prosjektet krever. Ofte lager vi et teknisk dokument som forklarer hvordan vi har gjennomført analysene og er en sammenstilling nøkkelinformasjon. Dette dokumentet kan slik fungere som et vedlegg til vitenskapelige publikasjoner og utarbeides etter en transparent standard som gjør at en uavhengig analytiker forstår, og kan ettergå arbeidet.
Figur 2: Forløp i prosjekter uten annen tilknytning til CTU (klikk for å åpne filen som PDF)
Prosjekter som ønsker vår bistand uten tilknytning til CTU er typisk allerede ferdig innsamlet når vi blir kontaktet. På grunn av dette er forløpet for slike prosjekter noe annerledes enn beskrevet over. Vi begynner også for disse prosjektene med en kartleggingsfase hvor vi først diskuterer hvorvidt dataene egner seg til en helseøkonomisk analyse, og videre hvilke muligheter dataene gir for å kunne gi svar på forskningsspørsmålene som fremsettes (Figur 2). Dersom vi tror vi, kan gjennomføre prosjektet med god vitenskapelig kvalitet vil vi utarbeide en analyseplan. I noen prosjektet hvor vi ikke har hatt noen rolle i design av hvilke data som skal samles inn og hvordan kan det bli nødvendig å hente inn eksterne data, enten fra publisert litteratur eller databaser (eks. helseregistre, SSB mv.). I disse tilfellene vil det da bli nødvendig å utarbeide en modell som kan sammenstille dataen fra studien med de eksterne dataene. Prosjekter som har utarbeidet egne databaser krever ofte noe mer bearbeiding av dataene før analysene kan gjennomføres.
Vårt arbeid
Vi skaper beslutningsrelevant informasjon i form av vitenskapelige publikasjoner med et globalt publikum. Vi har forskerkompetanse og utarbeider analysene våre i henhold til god vitenskapelig praksis og etablerte retningslinjer (eksempelvis CHEERS-retningslinjene for publisering av kostnadseffektivitetsanalyser). I prosjekter med et utelukkende norsk fokus, som eksempelvis økonomiske analyser av organisering av helsetjenester innad i Norge, tilstreber vi å legge oss tett opp til norske retningslinjer for metodevurderinger for å skape mest mulig beslutningsrelevant informasjon.