Pågående og tidligere prosjekter

Her kan du se noen utvalgte pågående og avsluttede prosjekter.

Noen pågående prosjekter

Prosjekt

Fase

Periode (år fra-til)

Helseøkonom

 

Analyse

2015-2023

M. Vervaart

Medikamentell forebygging av komplikasjoner for eldre slagpasienter

I dette EU-finansierte prosjektet sammenlignes kostnadseffektiviteten til legemidlene ceftriaxone, paracetamol og metocolpramide ved forebygging av komplikasjoner ved akutte slag hos eldre pasienter. Prosjektet ledes fra universitetet i Utrecht i Nederland. Vi er arbeidspakkeleder og gjennomførende enhet for den helseøkonomiske evalueringen. Analysen sammenkobler studiedataene med eksterne data i en modell for å framskrive de ulike behandlingsalternativenes effekt på kvalitetsjusterte leveår (QALYs) og behandlingskostnader.

 

Analyse

2022-2023

L. Asphaug

Effekt og prioriteringshensyn av behandlingen ved Modum Bad

Modum Bad er et privat sykehus med avtale med Helse Sør-Øst om å tilby spesialisthelsetjenester innen psykisk helsevern til pasienter som ikke har oppnådd behandlingseffekt ved lokal spesialisthelsetjeneste. Sykehuset har samlet inn livskvalitetsdata (SF-36) for sine pasienter i en årrekke og disse dataene benyttes i en analyse hvor vi skal etablere Modum Bads pasienters helsetap før behandling relativt til den generelle befolkning. Prosjektet skal også etablere effekten på kvalitetsjusterte leveår (QALYs) som oppnås av behandlingen ved sykehuset. I tillegg skal vi undersøke om sykehusets driftskostnader per pasient vil være innenfor myndighetenes øvre betalingsgrenser for helsegevinster for pasienter som har et helsetap tilsvarende Modum Bads pasienter.

 

Rapportering

2022-2023

L. Asphaug

Helseøkonomisk evaluering av bytte av initial ansvarlig behandler for håndartrosepasienter fra revmatologer til ergoterapeuter

Prosjektet springer ut av en randomisert kontrollert studie (non-inferiority) gjennomført ved Diakonhjemmet Sykehus og Martina Hansens Hospital under ledelse av Ingvild Kjeken. Studien randomiserte pasienter med håndartrose til å enten først behandles av revmatolog eller ergoterapeut. Det ble innsamlet opplysninger om livskvalitet målt med instrumentet EQ-5D. Disse målingene ble brukt til å kvalitetsjustere pasientenes tid i forsøket for å etablere hvorvidt man kan forvente ulikheter i kvalitetsjusterte leveår fra å endre behandlende yrkesgruppe. I tillegg ble det hentet inn opplysninger om helsetjenesteressursbruk per pasient. Dette ble brukt til å beregne en kostnad per pasient. Hypotesen er at man ikke vil observere en statistisk meningsfull forskjell i helseeffekt, samt en lavere gjennomsnittlig behandlingskostnad hos pasientene behandlet av ergoterapeut.

Den tekniske dokumentasjonen om den økonomiske evalueringen er ferdigstilt og et manuskript er under utarbeidelse for vitenskapelig publisering.

 

Rapportering

2022-2023

L. Asphaug

Sammenligning av direkte kostnader av keisersnittsforløsning ved bruk av enten oxytocin eller carbetocin

Legemidlet oxytocin har lenge vært brukt i forbindelse med keisersnittsforløsninger. Alternativet carbetocin har betydelig høyere kostnad per dose, men færre assosierte komplikasjoner, noe som kan tenkes resultere i kortere tid på operasjonsstuen totalt enn oxytocin. Prosjektet er å sammenligne totale direkte kostnader på operasjonsstuen. Den underliggende kliniske studien er gjennomført som en randomisert kontrollert studie på Rikshospitalet under ledelse av Leiv Arne Rosseland.

Hypotesen er at man ikke vil observere en statistisk meningsfull forskjell i totale behandlingskostnader tiltros for at carbetocin koster om lag ti ganger mer enn oxytocin.

Utvalgte avsluttede prosjekter

Prosjekt

År

Helseøkonom

Publikasjon

Helseøkonomisk evaluering av mobile røntgentjenester for sykehjemspasienter i Helse Sør-Øst

2018

L. Kleven, H.O. Melberg

https://doi.org/10.1111/jep.13058

 

Helseøkonomisk evaluering av kirurgi sammenlignet med ikke-kirurgisk behandling ved håndleddsbrudd for eldre pasienter

2020

Z. Zolic-Karlsson

https://doi.org/10.1302/2633-1462.212.BJO-2021-0108.R1

Helseøkonomisk evaluering av nettbasert intervensjonsprogram for ungdom som har et synlig annerledes utseende

2022

L. Asphaug

https://doi.org/10.1111/sjop.12885